štvrtok 5. marca 2009

Krásne a zdravé zuby - Bielenie zubov

Už starí Rimania dbali na sfarbenie zubov. Aby zvýšili ich belosť, obrusovali ich popolom z ohnísk. Storočia známa metóda – abrazívne bielenie sa používa dodnes, ale oveľa dokonalejšia. Namiesto popola sa využíva perlit – jemný prášok vulkanického pôvodu, ktorý veľmi jemne zbavuje zuby nežiaduceho zafarbenia. Perlit dopĺňa uhličitan vápenatý,
, ktorý pomáha mineralizovať zubnú sklovinu. Dokonale biele zuby od prírody nemá takmer nikto, pretože farba zubov je odtieňom žltej. Celkové sfarbenie zubov okrem vrodených dispozícií ovplyvňuje mnoho ďalších faktorov ako fajčenie, pitie kávy alebo čaju. Zbaviť sa nežiaducej pigmentácie sa dnes už dá jednoducho, napríklad pomocou špeciálnych zubných kefiek a bieliacich zubných pást. V minulosti to však bolo iné.
Prvé zubné štetinové kefky sa objavili v pätnástom storočí v Číne. Vyrábali sa z kosti alebo drievka a zo štetiniek z prasiat. Ľuďom sa zapáčila táto technika čistenia a postupom času ju zdokonalili.
V sedemnástom storočí ľudia navštevovali holičov, aby im nielen strihali vlasy, ale aj prípadne ošetrili a bielili zuby. Práve holiči začali aplikovať kyselinu dusitú pri bielení zubov. Tá síce pri bielení pomáhala, ale svojimi vedľajšími účinkami spôsobovala rozsiahle poškodenia a eróziu zubov, ničila zubnú sklovinu, v dôsledku čoho vznikali zubné kazy. Ľudí to však neodradilo, lebo biely úsmev bol pre nich oveľa dôležitejší.
Revolučný obrat nastal okolo roku 1840, keď v Taliansku objavili fluorid. Aj dnes môžu silnejšie bieliace prostriedky oslabiť zubnú sklovinu. Tomu môžeme ľahko predísť pridaním fluoridu do bieliacich gélov. Fluorid má schopnosť ochrániť sklovinu pred vznikom zubného kazu a udržať tak zuby zdravé.
Medzi súčasné metódy domáceho bielenia patria bieliace súpravy v podobe formičiek a gélov alebo čoraz účinnejšie bieliace zubné pasty. Napríklad kombinácia bieliacej pasty Signal White System a kefky s perlitovou lamelou uprostred zaručuje postupné, ale efektívne abrazívne bielenie.

Autor:Ivana Bánová

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára