štvrtok 5. marca 2009

Zdravo sa stravujme - Univerzálna potravina – ryža

Ryža je základnou potravinou pre takmer polovicu obyvateľov našej planéty. Existujú tisícky jej odrôd a spôsobov úpravy. Pre nás je zaujímavé skôr delenie na ryžu bielu, zbavenú vrchných obalov, a ryžu hnedú, nazývanú aj ryža natural, ktorá dopĺňa hladinu tiamínu – vitamínu skupiny B. Jeho nedostatok sa prejavuje depresiou, zníženou koncentráciou, podráždenosťou, nespavosťou a nechutenstvom. Naopak, biela ryža tento vitamín neobsahuje.
Ryža má menej vlákniny ako pšenica, ale aj tak zabraňuje zápche, podporuje činnosť čriev a tým prispieva k zníženiu rizika vzniku rakoviny hrubého čreva. Je zaujímavé, že ryža upravuje nielen zápchu, ale aj hnačku (ak sa rozvarí). Obsahuje sacharidy bez lepku, preto je vhodná pre celiatikov a ľudí s neznášanlivosťou pšenice. Škrob z bielej i hnedej ryže sa trávi pomaly, pričom nespôsobuje také prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi ako zemiaky alebo chlieb, preto je ryža ideálna potravina pre diabetikov. Ryžu ocenia aj ľudia, ktorí chcú schudnúť, býva častou súčasťou redukčných diét. Aj keď sa pre vyšší obsah vlákniny a dôležitých živín odporúča uprednostňovať hnedú ryžu pred bielou, treba sa vyvarovať jednostrannosti. Konzumovanie väčšieho množstva hnedej ryže môže zapríčiniť nedostatok železa a vápnika. Spôsobuje to kyselina fytová, ktorá zabraňuje vstrebávaniu vápnika a železa. Hnedá ryža je aj ťažšie stráviteľná a dlhšie sa varí (40 až 50 minút). Existuje aj parboiled ryža (vaporizovaná ryža) – pri jej špeciálnej tepelnej úprave prechádzajú do zŕn niektoré minerály, vitamíny a stopové prvky zo šupiek. Medzi jej výhody patria ľahšia stráviteľnosť a kratší čas varenia než pri hnedej ryži, okrem toho sa nelepí a nerozvára. Najlepšie je striedať jednotlivé druhy ryže, či už bielej, hnedej, alebo vaporizovanej. Spestrením môže byť ryža basmati – dlhozrnná aromatická ryža, častá súčasť typických indických jedál. Vynikajúca je aj jazmínová ryža s lepkavejšou štruktúrou, častá v čínskej kuchyni. Okrem toho sa dá kúpiť aj planá (alebo indiánska) ryža – v skutočnosti ide o podlhovasté semená severoamerickej vodnej trávy, pripomínajúce čierne ihličie. Varí sa asi 45 minút a zvyčajne sa mieša s hnedou alebo parboiled ryžou.
Ryža po uvarení vydrží v uzavretom obale v chladničke tri dni, prípadne sa dá zmraziť, ale pri opakovanom ohrievaní musí prejsť varom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára