štvrtok 5. marca 2009

Farby v nás vyvolávajú pocity - Červená a jej účinky

Červená je...
Najteplejšia farba na palete farieb. Červená je pravdepodobne prvá farba, ktorú človek dokáže vnímať. Pacient s poškodením mozgu, trpiaci dočasnou farbosleposťou, začína skôr, ako je schopný rozoznať ostatné farby, vnímať červenú. Červená je farba ohňa a krvi. Hebrejské slová krv a červená majú rovnaký základ: „dm“ znamená červená a „dom“ krv. Krv a oheň majú pozitívny a negatívny význam – krviprelievanie, agresia, vojna a nenávisť na jednej strane a láska, srdečnosť a súcit na strane druhej. V starovekom Grécku sa žiarivá červená spájala s mužským princípom. Bola aj farbou gréckych bohov vojny Phobeusa a Aresa. V starovekom Egypte symbolizovala životnú silu, vyjadrovala energiu, ktorá poskytovala teplo a ochranu.
Červená je farba farieb. Je provokatívna, podnetná a dráždivá. V žiare červených sviečok pri vážnych obradných ceremóniách symbolizuje nevinnosť, kým v rovnakej žiare, ale za iných okolností spôsobuje silné vzplanutie vášne. Červená je aj skutočnou výzvou pre každého módneho návrhára či šéfkuchára. Červená jednoducho robí život napínavým až do posledného výdychu.

... smrť a život
Život bez červenej je nepredstaviteľný: žiadna krv, žiaden tlkot srdca, žiadna energia. Aj Edgar Allan Poe vo svojom príbehu Maska červenej smrti zdôrazňuje červenú krv ako zvláštny paradoxný dualistický symbol: smrť a život.
Červená znamená skazu a obnovu – kontinuitu medzi životom a smrťou. Inými slovami, červená nás sprevádza na ceste životom od narodenia až do smrti.
V tehotenstve a pôrode našla červená pravé vyjadrenie. V znázornení tehotnej alebo rodiacej ženy nachádzame spojenia s procesom neustálej obnovy na úrovni jednotlivca, ako aj vesmíru. Červená v tomto kontexte vyjadruje kreativitu, silu a životnú energiu, z ktorej sa rodia nové veci, noví jedinci.
Červená sa v niektorých kultúrach spája s posmrtným životom. Pripisuje sa jej sila vyslobodenia človeka zo životného kolobehu v smrti. Smrť nie je čierna, tak ako v európskych kultúrach, ale červená. Neznamená smútok, ale symbolizuje oslavu života, ktorý nasleduje. Červená vytvára spojenie medzi týmto a nadpozemským svetom.

... viera
Červená dokáže hory prenášať. Otvára dvere do transcendentálnych svetov, umožňuje stretnutia s duchmi, svätými, stvoriteľmi a všemocnými božstvami, ako aj s diablom a inými zlými silami. Červená sa všeobecne používa ako farebné médium na kontakt so záhrobím alebo spirituálnou sférou. Ochranné schopnosti červenej farby pred zlými vplyvmi boli v staroveku verejnou vierou. Starovekí bojovníci si maľovali svoje vojnové sekery a luky spolu s oštepmi načerveno, čo im malo dodať magickú silu. Niektorí austrálski domorodci zostali tomuto zvyku verní dodnes. Neolitickí lovci a germánski bojovníci maľovali nielen svoje zbrane, ale aj sami seba krvou zo zabitých zvierat. Rímski gladiátori dokonca verili, že keď vypijú krv zo svojich umierajúcich protivníkov, prevezmú tak ich silu na seba. V iných kultúrach sa napríklad novorodenci kúpali v krvi najmä silných a krásnych zvierat.
Ľudia veľmi často používali a dodnes používajú amulety, talizmany či dokonca malé predmety zavesené na spätnom zrkadle v aute, ktoré slúžia na komunikáciu s nadprirodzeným svetom alebo na ochranu proti zlu či ako spôsob hľadania šťasteny. Červené amulety a kamene, akými sú rubín alebo granát, sa používali na ochranu pred všetkým zlým. Nosením červeného rubínu sa mala získať nepremožiteľnosť. V Nemecku kedysi verili, že červená posteľná bielizeň ochraňuje pred tzv. červenými chorobami alebo dokonca pred spontánnym potratom. V Mexiku dodnes malé deti nosia červený brmbolec (ojo de venado), ktorý má upútať pozornosť, a tak odvrátiť priamy pohľad do očí dieťaťa, aby nedostalo „z očí“, ako sa hovorí na Slovensku. Súčasťou svadobných zvykov sú napríklad dodnes v Číne červené svadobné šaty alebo červené závoje v Grécku, Albánsku a Arménsku. Červená v tejto súvislosti predstavuje lásku a plodnosť. V spojení s vierou a červenou nemožno nespomenúť červenú ružu – symbol lásky a vernosti.
V súvislosti s vierou existujú aj negatívne významy červenej. V starovekom Egypte bola červená farbou púšte a pustošivého boha Seth, ktorý vraj mal červené vlasy a červené srdce, ktoré sa ľahko rozzúrilo. V hinduizme na Bali symbolizuje červená farba negatívne vlastnosti (hnev, egoizmus, násilie a prílišnú túžbu) ľudských bytostí. Ten, kto v nadmernej miere prejaví niektorú z týchto vlastností, je posadnutý démonom, a preto sa natiera červeným čistiacim prostriedkom proti démonom, ktorý slúži nielen na boj proti vonkajšiemu zlu, ale najmä na ustavičný vnútorný boj proti niektorej zo spomenutých negatívnych vlastností.

... moc
Červená predstavuje moc a možno aj z toho dôvodu biznismeni obľubujú červené kravaty a celebrity kráčajú po červenom koberci alebo králi v rozprávkach majú vždy červený plášť. Možno povedať, že cesta k úspechu je vyznačená červenou.
Keď stretnete na ulici ženu v červených módnych šatách, chtiac-nechtiac upúta vašu pozornosť. Červená má v sebe akúsi moc. A tak nie náhodou je aj jej symbolom: červenými insígniami, emblémami a ozdobami oznamovali privilegované vrstvy a jednotlivci svoje postavenie a moc a takmer všetky krajiny, náboženstvá a ideologické hnutia používajú červenú na svojich vlajkách a transparentoch. Avšak pre nedostatok prirodzeného červeného farbiva bola červená nesmierne vzácna komodita mnoho storočí, prístupná len pre obmedzené skupiny držiteľov moci s vysokým spoločenským či politickým postavením.
Umelé farby na farbenie vlákien boli vynájdené len pred asi sto päťdesiatimi rokmi. Dovtedy sa látky farbili rozličnými prírodnými farbivami s krátkou trvácnosťou, napríklad karmínová a šarlátová červená sa už v staroveku získavali z farbív hmyzu. Inými živočíšnymi „výrobcami“ červeného farbiva boli napríklad morské slimáky, ktoré produkovali veľmi zvláštne purpurové farbivo. Dôležitým zdrojom červeného farbiva boli aj rozmanité rastliny, známa je najmä morena, ktorej korene produkujú jasnú červenú s výnimočnou stálosťou. Často sa používali aj extrakty zo svetlice, indickej moruše a borového dreva.
Za rímskych čias mal jedine cisár dovolené nosiť purpurové róby. Senátori si museli vystačiť len s purpurovými stuhami na tógach. Neskôr tradíciu nosiť purpurovú ako symbol moci prevzali germánski vládcovia, ku ktorým sa v roku 1468 pridali aj kardináli. Červená farba zohráva dôležitú úlohu aj vo svete politiky v 19. storočí, keď sa stala farbou socializmu. Neskôr symbolom komunizmu.

... účel(ová)
Určite nám dáte za pravdu, že reklama je silný fenomén súčasnej doby. Je takmer všade. Ulice, médiá, úrady, školy, vlaky, autobusy a električky sú jej plné. Dokonca je často aj na miestach, kde by sme ju rozhodne nehľadali. Mohlo by však niečo také fenomenálne ako reklama existovať bez červenej farby? Ktorá iná farba upúta našu pozornosť na bilbordoch a v reklamných spotoch viac ako práve ONA, bláznivá, priateľská a dráždivá červená? V reklame sa farba využíva na dosiahnutie viacerých cieľov. Okrem toho, že upútava pozornosť, vytvára aj náladu a podporuje zapamätateľnosť. V symbolike farieb sa červená považuje za agresívnu, ktorá však vychádza príjemcovi reklamy v ústrety. Reklamní tvorcovia využívajú červenú na vyvolanie erotických pocitov, napríklad červené pery, červené autá a podobne. Červená v nás evokuje pocit tepla. Je to farba plná vzrušenia a očakávania. Zvádza nás do tajných krás ženského úsmevu. Je radostná a aktivizujúca.
Vo všeobecnosti je známe aj to, že červená stimuluje apetít. Pri správnom výbere farby sa k vám hladoši len tak pohrnú. Predstavte si logá spoločnosti rýchleho občerstvenia, ako sú McDonnald, Burger King či Quick. Nepochytil vás náhodou náhly hlad? Práve reťazce rýchleho občerstvenia využívajú červenú vo svojich firemných logách v dosť veľkej miere, v snahe vyvolať u zákazníkov pocit, že ide o spoločnosť s veľkou dávkou energie, kde je vždy všetko v pohybe a hlavne fast. Takisto červená Coca-cola je perfektným príkladom obchodného úspechu. Takže ak ide o jedlo či už v súvislosti s logami, alebo obalmi, spoločnosti sa naučili, že červená je jednoducho king.


Pozor! Signalizuje červená!
Blikajúce červené svetlá znamenajú nebezpečenstvo alebo stav núdze. Červená je neoddeliteľnou súčasťou cestnej premávky. Všetky výstražné značky sú červené. Červené svetlo na semaforoch hovorí zastaviť stáť.

... plná emócií
Farby, tak ako iné estetické aspekty nášho okolia, akými sú zvuk, vôňa a tvary, majú nemalý účinok na ľudské emócie. Výrazne vplývajú na rovnováhu hormónov v organizme, čo priamo ovplyvňuje pocity a emócie, a tak nepodmienečne pôsobia na našu náladu. Určité farby môžu myseľ utišovať, kým iné stimulujú mentálnu aktivitu. Každá farba nesie určité základné psychologické vlastnosti, a to bez ohľadu na jej konkrétny tón, jas a odtieň. Každá má potenciálne pozitívne aj negatívne účinky a ktorý z týchto účinkov prevládne, závisí od vzťahov v rámci kombinácie farieb.
Červená, ako farba krvi a životnej sily, je výrazom emócií a lásky k zmyselnému životu a zážitkom. Zo všetkých farieb má najväčšiu silu a schopnosť preniknúť do našich zmyslov, ktoré vnímajú červenú farbu ako vzrušenie, túžbu a žiadostivosť. Má moc nás dynamicky až agresívne vitalizovať a nalaďovať. Podporuje chuť do života. Možno povedať, že červená je v podstate psychická farba, ktorá pri spojení s energiou ohňa predstavuje čistú energiu a symbolizuje hlboké ľudské vášne. Skrýva v sebe lásku a nenávisť, ako aj odvahu a pomstu. Červená je jednoducho farba emocionálnych vzplanutí. Neraz sa vám určite stalo, že ste sa začervenali od hanby alebo vám tvár priam horela pri návale zlosti či intenzívnych a ohnivých emóciách lásky. Takéto rozplývajúce sa silné pocity, či už na pozitívnej, alebo negatívnej úrovni, ktoré spôsobujú sčervenanie, nazývali v alchymistickom procese „rubedo“.
Červená je kvalitou teplá až horúca, vibrujúca, nepokojná, čo v nás vyvoláva akýsi stimul, dráždenie, povzbudenie a expanziu. Červená lampa v spálni navodí neodolateľné teplo, ktoré si priam vynucuje ľudskú blízkosť v sexuálnej podobe. Psychologický obraz červenej maľuje spojenie s vitálnou životnou silou, ktorá vyzdvihuje erotiku a vášeň. Pre tých, ktorí neoplývajú sexuálnou chtivosťou, sa na jej posilnenie odporúča, aby si do spálne zadovážili rôzne červené doplnky, ako sú sviečky, lampa či posteľná bielizeň v tejto farbe.
Príliš veľa červenej však môže nevedomky spôsobovať nervozitu, ktorá môže viesť až k agresivite, nespavosť, podráždenosť a hyperaktivitu. Svojím silným vyžarovaním môže pôsobiť priveľmi povzbudzujúco, a to najmä na ľudí, ktorí pomerne rýchlo podľahnú vzruchom a rozpália sa ako sopka, i na tých, ktorí sa nevedia zastaviť vo svojej aktivite. Predstavte si červené steny vo väznici alebo psychiatrickej liečebni, asi by to nebolo najvhodnejšie riešenie, však? Ak máte doma viac ako len aktívnu ratolesť, tak s červenou tiež pozor. S touto farbou naozaj treba zaobchádzať veľmi opatrne. Prílišná záľuba v nej môže niekedy spôsobiť viac škody ako osohu. Červená je totiž amor i diabol v jednej podstate. Na jednej strane vysiela šípy lásky a vášne a na strane druhej má ohnivé srdce zla. Takže ak ste dostali chuť na červené steny vo vašom príbytku, ešte si to nechajte prejsť hlavou. Všeobecne sa neodporúča používať vo veľkom rozsahu na steny izieb. Vhodná je skôr v podobe malých doplnkov, ktoré dodajú spálni príjemné teplo a v pracovni zas zopár červených predmetov povzbudí chuť do práce alebo učenia.

Autor: Lucia Tansele (welnes magazin)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára